Nakış Dergileri

23 Haziran 2012 Cumartesi

Kırkyama (Patchwork) - Yamalı cumartesi 1

   Son üç-dört ya da belki daha fazla yıldır kafamı fena halde kırkyama (patchwork) ile bozdum. Kursa gideyim dedim, bir türlü çalışma saatlerime ve günlerime uyacak bir şey bulamadım. Bu kadar erteledikten sonra da kendi kendime öğrenmeye karar verdim - erteleye erteleye ömür bitiyor... Dün akşam biraz bu konuyla ilgili kitap karıştırdım, bir şeyler okudum, kumaşlarımı çıkarıp ön hazırlığımı yaptım - hepsini yıkadım, ütüledim. (Daha sonra hazır ürün yıkandığında boya akmasın ve ürünü mahvetmesin diye tavsiye ediyorlar kitapta, iyi ki de üşenmeyip yıkamışım, çünkü birkaç koyu renkli parça kumaş yıkama suyunu bayağı renklendirmiş).
   Bir site dolusu kırkyama şablon bulmuştum zamanında, bunlara sadece bakmayı da çok severim. Ama bundan sonra ayda iki defa cumartesi günleri oradaki şablonlardan birini gerçek kumaşta hayata geçirmeyi deneyeceğim...

   En basitlerinden başlamaya karar verdim - sadece karelerden oluşan bir şablon, adı da "Trip around the world" (yani, dünya etrafında yolculuk). Yapımı için 4 farklı renkte kumaş kullanılır.
   Önce küçük (2.5 inch) kareler kestim. Şu inch meselesini asla çözemem diyordum, ama o kadar da zor değilmiş, hemencecik alıştım (Amerikalılar ve İngilizler inch ve yarda kullanırlar uzunluk ölçüsü olarak. Eh, kırkyama da en çok onlarda hobidir, bu işi kitaplardan öğreneceğim için santimetreye çevirene kadar inchlere alışayım daha hızlı...) Neyse, meseleye döneyim. Kesme işi biraz uzun sürdü - yuvarlak bıçak ustura kadar keskindir, aşka gelip de parmaklarımı işe katmak istemedim. Tomar tomar küçük kareler ortaya çıkınca da önce biraz oynadım, farklı kombinasyonlar denedim. Yapboz gibi, eğlenceli bir şeymiş kare kumaşla oynamak:






   En sonunda da bir şeyde karar kılmak gerekiyordu, işte bu biraz zor geldi ;). Bugünlük sadece ilk denediğim kombinasyonla yetinmeye karar verdim, onu diktim. Daha sonra büyük ihtimalde yastık kılıfı yapacağım bundan, şimdilik çekmecede bekleyecek.

   Dikişte yeni başlayan biri sayılırım, haliyle sonuç kesinlikle mükemmel değildir... Bazı yerlerde karelerin köşelerini denk getirememişim, bu işi biraz kurcalayıp bir şablon daha yapmam gerekecek. Ama gene de hayatımın ilk kırkyama denemesi acayıp hoşuma gitti...

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...