Nakış Dergileri

29 Temmuz 2012 Pazar

Kahkaha çiçeği (Morning glory, Ipomea)

   Kahkaha çiçeği, çit sarmaşığı, yıldız sarmaşığı, ay sarmaşığı, sabah ya da gündüz sefası... Tek bir çiçeğin ne kadar çok ismi varmış!
   İngilizler bu çiçeğe "Morning glory" veya "Moonflower" derler. Aslında aynı familyasının (Convolvulaceae) birçok türü karıştırıldığı için isimle ilgili karışıklık da yaşanıyor. Bahçelerde yetiştirilen en popüler cinsleri Ipomoea Purpurea, Ipomoea TricolorConvolvulus Tricolor ve Ipomoea Quamoclit . İlk üçü pekalâ aynı bitki de olabilir - koyu yeşil yaprakları genellikle kalp şeklinde, 3-10 cm arasında boyutları değişen borazan şeklinde rengârenk çiçekleri, 1,5-4 (bazen 5) metreye kadar boylanabilen zehirli tırmanıcı süs bitkisi. Dördüncü cinsin ise yaprakları dereotu yapraklarına benzerliğinden ötürü kolay kolay karıştırılmaz ;).


   Aslında tohumdan yetiştirilmesi inanılmaz kolay ve bakımı zahmetsiz bir bitki olduğundan bu işe yeni başlayanlar için birebirdir. En güzel ve iri çiçeklisi - mavi Heavenly Blue ve çizgili Flying Saucers neredeyse her zaman Ankara'da Metro Grosmarketlerde ve Bauhaus'ta satılır. Birkaç farklı çeşidi daha, büyük marketlerin bahçe bölümlerinde ilkbaharda bulunabilir.

   Tohum ekimi:  
   İyice ısınmış toprağa gece geç donları bittiğinde, yani nisan ayının sonunda - mayıs başında,  üçer-dörder tane olarak 2-3 cm derinliğe ekilir. Ekilmeden önce 24 saat süreyle kaynatılmış, oda sıcaklığına kadar soğutulmuş suda bekletilirse çimlenme daha hızlı olur. Çimlenme, toprak ısısı 18 dereceye ulaştığında 3-14 günde gerçekleşir.
   Küçük saksı veya viollerde çimlendirilmiş kahkaha çiçekleri fazla büyümeden toprakla beraber asıl yerlerine aktarılmalıdır. Kök sistemleri zayıf ve sürgünleri inanılmaz kırılgan olduğu için ben direkt yetişeceği saksılara tohum ekmeyi tercih ediyorum.
   Sürgünler 3-5 cm'e ulaştığında, saksılar bitkilerin sarılacağı çitin yakınına yerleştirilir. Güneşli veya hafif gölgeli yerleri sever. Balkon ve teraslarda yetiştirmek için çok uygundur, ben en iyi sonucu 10-15 litrelik saksılarda yetiştirdiğimde aldım.
   Kahkaha çiçeği toprak konusunda pek seçici değildir, ama hafif, geçirgen, zengin topraklarda bitkinin kendisi tabii ki daha güçlü ve çiçekleri daha bol olur. İlk bir ay boyunca haftada bir besin verilebilir. Fakat besin içerisinde fazla azot bulunursa, bu sefer de kahkaha çiçekleri yaprağa kaçar, az çiçeklenir (çiçekli bitkiler besini bu yüzden daha uygundur).
   Suyu sever.
   Çiçekler haziran ayında açmaya başlar, sonbahar donlarına kadar devam eder. Dona pek dayanıklı bir bitki değildir. Farklı cinslerin çiçekleri günün farklı saatlerinde açıyor: genelde sabahın erken saatinde veya akşama doğru, hava bulutlu ise bütün gün de açık kalabilirler. Ipomoea Purpurea türünün çiçekleri ise tam tersi - güneşli havalarda saat 10-14 arası açar. Her çiçek sadece bir gün (daha doğrusu birkaç saat) yaşar. Solmuş çiçekleri koparmazsanız kolayca tohum verir. Olgunlaşmış tohumları toplayıp gölgede iyice kurutursanız, sonra da peçeteye ve folyoya sarıp bızdolabında saklarsanız, seneye dışarıdan tohum alma zahmetinden kurtulmuş olursunuz...
 

1 yorum:

  1. evet harika bir çiçek oldugunu duymuştum, çevredeki çiçekçilere ve bauhaus a baktım ancak bulamadım, nerede nasıl bulabileceğim hakkında bir öneriniz olursa sevinirim..

    YanıtlaSil
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...